Tre inspirerande möten

Under veckan har vi träffat tre personer Mats Sjöberg, Mats Nåbo och Ann-Sofie Svansbo som delat med sej av hur de arbetar experimentellt. Vad är det att experimentera? Att pröva olika saker och att reflektera över utfallet. Det behöver inte bli något av det mer än provbitar.

Ann-Sofies arbete utgår från materialet. Hon samlar på material som kan komma till användning längre fram. Och hon gillar naturmaterial som hon hämtar själv i naturen. Utifrån materialet prövar hon sej fram. Att provväva i vävstolen med olika grovlek på inslag är experimenterande. Eller att prova att kopiera en fårullsvante i vadmalstyg, i linnetyg eller organza. Samma vante men helt olika material och uttryck.

Mats Sjöberg pratade om att tvivlet är något som finns hos alla under skapandeprocessen, även hos honom. Han förespråkade att man ska ge sej själv ett problem att lösa, använda förebilder, reflektera över sitt skapande tillsammans med andra och att ha tålamod och inte ge upp. Och att man ska komma ihåg att berömma sej själv, ofta. Mötet med Mats gav många bra tips,  som jag ska försöka ta till mej.

Vi hade ett givande samtal med Mats Nåbo som anser att människan är född med skapandeförmåga men att vår kultur trycker ner den förmågan, redan i skolan. Leken är ett experimentellt arbete. Att växa upp med föräldrar som leker med andra vuxna på sitt jobb skapar en liten människa som tillåter sej att fortsätta leka hela livet. Idag skapar han undervisning, tidigare arbetade han med industridesign. Varje dag skissar han till morgonkaffet, det bara måste han göra eftersom skissande varit en del av hans liv alltid. Hans bild av skapandeprocessen som att man gungar, en pendelrörelse, där man gungar framat när man skapar och reflekterar över sitt verk när man gungar bakåt är något jag kommer bära med mej från vårt samtal.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s