Yta & struktur

Likadana men ändå olika. Båda tröjorna har kypertmönstrat framstycke. Den ena maskinstickad och den andra vävd.

Resultatet av ett gestaltningsarbete med fokus på yta och struktur. Här gestaltas två likadana objekt färg-, form- och materialmässigt, men utförda i olika teknik, maskinstickning och vävning.


 

Hur påverkas strukturen på ytan beroende på tillämpad teknik och material?

Inom kandidatprogrammet Slöjd, hantverk och formgivning vid Linköpings universitet ges kursen Gestaltning – yta och struktur, 15 hp. Varje student gör två objekt med samma form, färg, storlek och funktion där skillnaden utgörs av strukturen på ytan beroende på vilka tekniker och material som har tillämpats. Objekten gestaltas utifrån en text som studenten själv valt.

Två likadana tröjor fast ändå olika

Båda tröjornas framsidor är kypertmönstrade, den ena är vävd och den andra maskinstickad.

Det maskinstickade tyget har vänts med avigsidan utåt för att efterlikna flotteringar på det vävda tyget. Det andra framstycket är vävt i fiskbensmönstrad kypert i lin- och ullgarn. Min gestaltning är gjord utifrån Ingrid Sjöstrands dikt:

En alldeles vanlig

gyllene förtrollad vardag

kom en alldeles vanlig

sammetsklädd

amiral

och slog sej ner

på en alldeles vanlig

purpurlysande

tistel

Jag valde oblekt och grått lingarn eftersom grått är vardagens färg för mej. Linet har en inneboende lyster som fint gestaltar den vanliga gyllene förtrollade vardagen. Ibland blänker linet till precis som vardagen har sina fina stunder.

Advertisements