Föremål från 1400-talet ger perspektiv

Igår berättade Amica Sundström, arkeolog och textilarkivarie på Historiska museet om ett medeltida broderi från 1400-talet. Ett altarbrun, som smyckade framkanten på altaret i Askeby kyrka. Utställningen heter Prakt och fägring stor med makalösa broderier, på Linköpings slotts- och domkyrkomuseum.

altarbrun-skuren
Detalj av altarbrun från Askeby klosterkyrka, Östergötland. Bilden är bearbetad, den röda bakgrunden är tillagd på fotot för att visa hur det såg ut i nyskick. Idag är det röda silket urblekt och nött. Foto: Linköpings Slotts- och domkyrkomuseum, http://lsdm.se

Amica gjorde en föremålsanalys av broderiet och vilka tolkningar som hon gör av symboler och detaljer. Hon berättar också om broderitekniker, samma sömmar som vi syr fortfarande idag, t.ex. läggsöm. På broderiet finns detaljer t.ex. en stämpel på baksidan som dom inte vet vad den betyder…den kunskapen har glömts bort. Genom sin analys ger hon oss en bild, sin tolkning av samhället och föremålets roll vid den tiden.

Ett fantastiskt föremål var det, så gammalt. Ett hisnande perspektiv. Hur var samhället och livet för dom som tillverkade broderiet. Vilka var dom som satt och sydde stygn på stygn, timme efter timme. Upprepning. Vad tänkte dom? Deras arbete var sannolikt ett beställningsarbete, dom fick troligen betalt för sitt arbete. Inte mycket, materialet var den stora kostnaden, men lite lön fick dom nog. Själv utbildar jag mig i formgivning och har suttit och stickat maska på maska idag, timme efter timme.  Upprepning. För att utbilda mig. Liknande arbete men många år emellan.

Vilka föremål finns kvar från vår tid om 600 år, i framtiden? Och hur kommer de att tolkas?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s